Хонконг беше връхлетян в петък от най-проливния дъжд регистриран в града през

...
Хонконг беше връхлетян в петък от най-проливния дъжд регистриран в града през
Коментари Харесай

83 ранени в Хонконг след най-проливните дъждове в историята на града

Хонконг беше връхлетян в петък от най-проливния дъжд  регистриран в града през последните 140 години , предава " Ройтерс ". 83 души са ранени, трима съществено , защото извънредно влажното време, породено от тайфуните, докара до аварийно състояние в Южен Китай.

Видеозаписи показват потопи от вода, които се спускат по стръмни хълмове в някогашната английска колония, наводнявайки тесни улици и молове, метростанции и тунели.

Екстремното време донесе безпорядък и в близкия китайски град Шънджън, софтуерен център с повече от 17,7 милиона души.

Проливният дъжд беше донесен от тайфуна Хайкуи , който доближи китайската провинция Фудзиен във вторник. 

Метеорологичното бюро на Хонконг издаде най-високото си предизвестие за " черна " дъждовна стихия и сподели, че повече от 200 мм дъжд са регистрирани на основния остров на Хонконг, региона Коулун и североизточната част на новите територии на града от късно в четвъртък.

Властите в Хонконг затвориха учебните заведения в петък и споделиха на служащите да си останат у дома. Фондовата борса не отвори за утринна търговия и ще остане затворена до следобяд, в случай че предизвестието за " черна " дъждовна стихия остане в действие по обяд.

MTR Corp, която ръководи железопътната мрежа на града, сподели, че най-малко една линия е затворена, до момента в който други работят със забавяне. 

Тунелът сред пристанищата на града, една от основните линии, свързващи остров Хонконг с Коулун, беше наводнен, а търговски център в квартал Чай Уан беше на половина потънал.

Някои интервенции по освобождение на пасажери и товари на два гранични пункта сред Хонконг и Шенжен бяха прекратени заради наводнения.

Китайската метеорологична администрация заяви, че пороен дъжд ще вали до рано в събота в централните и югозападните региони на провинция Гуангдонг.

Всички учебни заведения, някои метростанции и офиси в град Шънджън в Гуангдонг бяха затворени в петък.

Регистърът на преваляванията демонстрира 465,5 мм дъжд, паднал в Шенжен за 12-часов интервал, най-високият от началото на записите през 1952 година

Дневните превалявания в града в делтата на Перлената река, свързваща Хонконг с континенталната част на Китай, се чака да надвишават 500 мм, оповестиха медиите в Шенжен.

Видеозаписите демонстрират, че изходната и входната зона на жп гарата в Шенжен са наводнени, като влаковете, свързващи града и столицата на провинция Гуанджоу, са спрени. Около 100 души бяха блокирани на гарата.

Училищата в 10 региона на Гуанджоу бяха затворени за деня или трябваше да отворят късно, до момента в който град Джухай покрай Макао предизвести за преовлажняване и свлачища.

Индустриалният град Донгуан, северно от Шенжен, заяви за най-силния си дъжд от 15 години.

Гуангдонг и прилежащия район Гуанси се очакваше да има пороен дъжд през идващите три дни.
 Тайфунът Хайкуи наводни Южен Китай и анулира доста полети
Тайфунът Хайкуи наводни Южен Китай и анулира доста полети

Летищата в провинция Гуангдонг анулираха стотици полети заради метеорологичните условия днес
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР